Zima

Briga o vrtu zimi

Siječanj:

Ukoliko niste razbacali organsko gnojivo i unijeli ga u tlo i sada to možete učiniti. Na 10 m2 treba unijeti 30 kg stajnjaka ili 1 kg stalatika. Donosi se plan uzgoja povrća u obiteljskom povrtnjaku. Popravlja se i kupuje alat i inventar, kvalitetno sjeme, mineralna gnojiva i pesticidi. U zaštićenom prostoru sije se sjeme cvjetače, kelja, kupusa, brokule i salate. Na otvorenom prostoru, ukoliko to teren dopušta, sije se grah, grašak i bob-mahunar, a sade glavice češnjaka i luka. Pregledava se povrće u trapu, podrumu i na tavanu. Za zaštitu usjeva od hladnoće poželjno je pokriti tlo agrilnom folijom koja štiti od smrzavanja.

Veljača:

Ukoliko uvjeti to dozvoljavaju, počinju se postavljati plastenici kako bi se osigurali topliji uvjeti za rast biljaka. Tople lijehe pune se bioenergetskim materijalom i dobrom klijališnom zemljom. Pripremaju se klijališta za sjetvu i pikiranje biljčica. Provodi se pikiranje povrća sijanog u siječnju ako ima 2 prava lista. U zaštićenom prostoru sije se celer, peršin, rajčica, paprika, patlidžan, korabica, a na otvorenom prostoru bob-mahunar, cikla, mrkva, grašak,luk, peršin, rotkvica, blitva, rukola,špinat, radić. Na otvorenom prostoru sadi se češnjak, rani kupus, krumpir, kelj, salata, artičoka. Pred sadnju krumpira obavezno pognojiti NPK 7-14-21. ili NPK 5-20-30 S.

Ožujak:

U zaštićenim prostorima vrijeme je sadnje prijesadnica rajčice, patlidžana, paprike i krastavaca. Za bolji i kvalitetniji prinos postavlja se mulch folija. Prijesadnice se njeguju pravilnim zalijevanjem, prozračivanjem i ishranom. Tlo se predsjetveno priprema za sjetvu i sadnju povrća. Provodi se zaštita povrća od bolesti i štetnika. Na otvorenom prostoru siju se bob-mahunar, cikla, grašak, pastrnjak, mrkva, peršin, šparoga, crni korijen, blitva, rotkva, rotkvica, špinat. Na otvorenom polju sade se kupus, kelj i salata.